What would Jesus ... eat?
Datum: Neděle, 26. červen 2016 @ 21:16:42 CEST
Téma: Zajímavosti


Chcete Ježíše následovat i v jídelníčku? Budiž vám mottem výrok apoštola Pavla: Království Boží není v tom, co jíte a pijete, nýbrž ve spravedlnosti, pokoji a radosti z Ducha svatého. (Římanům 14,17). Jestliže se nebudete považovat za lepší či horší křesťany podle toho, co si dáte k obědu, pak vám určitě může být i více či méně pravděpodobný jídelníček Pána Ježíše zajímavou inspirací pro vlastní stravování. Když byste tedy pozvali Pána Ježíše na návštěvu, co by si tak dal k jídlu? Chléb, maso…

Chléb určitě celozrnný, maso jehněčí. Byť to bylo spíš sváteční jídlo. Podle některých badatelů ne častější než jednou za měsíc. To už byla častější ryba. Jeho první učedníci byli rybáři a tak lze očekávat, že šlo-li o maso, pak ryba tu byla na prvním místě. Pán Ježíš sice nic nevěděl o omega 3 mastných kyselinách a jejich vlivu na snižování krevního tlaku a vůbec o prevenci srdečních onemocnění, ale ryby rozhodně jedl.

Co dál… Víme, že měl rád fíky. Jsou dobré na trávení, obsahují hodně vlákniny. Zároveň je to výborný zdroj draslíku, pokud by tedy Pán Ježíš chtěl hubnout. Dalším ovocem je granátové jablko, které dnes seženete v každém supermarketu. Je dobré, pro svůj vysoký obsah antioxidantů je také zdravé. Tady určitě neuděláte chybu, jediné granátové jablko vám zajistí polovinu doporučené denní dávky vitamínu C. Ježíšův bratranec Jan Křtitel se na poušti živil medem divokých včel. V Bibli je na více místech zaznamenáno, že byl med vítaným energetickým zdrojem unavených poutníků či bojovníků. A opět je to potravina nad jiné zdravá – třeba pro bakterie, které pracují v našem zažívacím ústrojí. Máte rádi olivy? Jak kdo, jistě.

Pokud byste chtěli vařit podle receptů z Ježíšovy doby, pak by olivový olej měl nahradit všechny další oleje používané v naší kuchyni a to teplé i studené. Pán Ježíš sám o sobě řekl: „Já jsem vinný kmen.“ V Jeruzalémě i jinde ve Svaté zemi narazíte na vinice, které nám mohou být svědectvím o další zdravé a chutné potravině, která tvořila nedílnou součást Ježíšova jídelníčku. To, že Pán Ježíš ochutnal ocet, máme spojeno se scénou z ukřižování. Vinný i jablečný ocet se ale používal jako zálivka salátů i přísada do kyselé omáčky, která je zmíněna v souvislosti s poslední večeří.

Jaroslav F. Pechar

Zdroj: notanebe.cz






Tento článek najdete na Notabene - Hydepark baptistů
http://notabene.granosalis.cz/

Adresa tohoto článku je:
http://notabene.granosalis.cz//modules.php?name=News&file=article&sid=4125